Známá francouzská módní návrhářka Coco Chanel, vlastním jménem Gabrielle Chane, byla též ženou, která mezi nejvlivnějšími lidmi světa uvedla elegantní a vysoce přepychový dvouřadý perlový náhrdelník.

Nošením perlového náhrdelníku se opět začalo vyjadřovat významnost společenského postavení. Na starých obrazech s portréty šlechtičen též také často vídáme namalovány perly, jimiž byly portrétované ženy zdobeny. Mohou být znázorněny jako drobný šperk z perel, nebo jsou perly zpodobněny jako ozdoba na šatech.

Perlové šperky sluší naprosto všem ženám bez rozdílu

Perlový náhrdelník nošený k černému oblečení vytváří kontrast a působí velice elegantní vzhled. Také prozáří odstín pleti své nositelky. Na šperky jsou často používány sladkovodní perličky, které pocházejí zejména z Číny. Velice často jsou u žen oblíbené perlové přívěsky se stříbrnými úchyty, které zdůrazňují dokonalost každé z perel, navzdory tomu, že má každá perla naprosto jiný tvar a velikost.

Perly bývají oválné, další perličky jsou kapkovitého tvaru a jiné jsou nádherně kulaté. Dokonale kulaté perly bývají použity do náramků. Někdy mívají tyto perly nádhernou narůžovělou barvu. Bývají to perly kultivované, které se odchovávají na speciálních farmách.
Perlový náhrdelník

Druhy a původy perel se různí

·         Mořské perly sbírané přímo z perlorodek lovcemi perel jsou dnes už velmi vzácné a proto také velice drahé. Tyto perly pocházejí mnohdy z Perského zálivu nebo z Austrálie. Ceny těchto přírodních perel se pohybují od několika tisíc až do desítek tisíc korun. Určuje se kvalita perly, též velikost perly, dokonalost tvaru, barva, povrch a ještě navíc lesk perly.
Perlový náramek

·         Perly chované ve velkých pěstírnách pocházejí z velkých farem, například v Japonsku, Číně a Thajsku. Zde v těchto oblastech mají perlorodky nejlepší podmínky pro vývoj perel jak mořských, tak také sladkovodních.